
Profesor Wolter z Ecole Nationale Vétérinaire de Maisons Alfort, który przez wiele lat zajmował się problematyką żywienia psów, opracował dziesięć następujących zasad prawidłowego żywienia:
1. Ilość płynów
Pies karmiony suchą karmą musi uzupełniać płyny i dlatego powinien mieć zawsze dostęp do miski czystej, świeżej wody. Niezbędną ilość płynów szacuje się na 60 ml na kilogram wagi ciała. Oznacza to, że pies, który waży 50 kg powinien w ciągu doby wypić jej aż 3 litry. Trzeba ją więc odpowiednio często uzupełniać, a w upalne dni również wymieniać. Ilość wypijanej wody powinna być jeszcze większa w przypadku szczeniąt, suk karmiących, psów pracujących a także w czasie upałów.
2. Zmiana karmy
Niektórzy sądzą, że psu powinno się dość często zmieniać karmę, bo podobnie jak człowiek lubi urozmaicone posiłki. Jest to całkowicie mylne przekonanie. Jeśli podajemy karmę dobrej jakości, która wyraźnie psu służy, nie ma potrzeby wprowadzania jakichkolwiek zmian. Wyjątek stanowi zmiana potrzeb żywieniowych, która wymaga odpowiedniego dostosowania pożywienia. Np. w miarę dorastania odstawiamy karmę dla szczeniąt i zastępujemy ją pokarmem przeznaczonym dla psów dorosłych. Przy zmianie karmy, również wtedy, kiedy zmieniamy ją na lepszą, powinno się ją zmieniać stopniowo. Przyjmuje się, że okres siedmiu dni, w czasie których sukcesywnie zwiększamy ilość nowej karmy i powoli wycofujemy starą, jest wystarczający. U większości psów może się to wydać przesadą, ale zdarzają się psy wrażliwe, które na każdą zmianę pożywienia reagują dysfunkcją żołądkową, a nawet biegunką. Pies ma bardzo specyficzną mikroflorę jelitową, przystosowaną do trawienia określonego rodzaju pokarmu. Każda zmiana karmy wymaga jej stopniowego dostosowania do nowego rodzaju pożywienia.
3. Pory karmienia
Pies powinien dostawać posiłki zawsze o tej samej porze, w tym samym miejscu i w tej samej misce. Ilość posiłków zależy od wieku psa, jego stanu fizycznego i trybu życia rodziny. Szczenięta karmi się oczywiście odpowiednio częściej, dorosły pies teoretycznie może dostawać tylko jeden posiłek dziennie. Nie ulega jednak wątpliwości, że lepiej dzienną porcję karmy podzielić na dwie, a nawet trzy części, pies nie jest wówczas wygłodniały, je mniej łapczywie i przede wszystkim nie obciąża żołądka, co zwłaszcza u dużych ras zagrożonych jego skrętem jest bardzo ważne. Karmimy zawsze po spacerze a nie przed wyjściem, natomiast po jedzeniu pozwalamy psu na przynajmniej godzinny wypoczynek i spokojne trawienie.
4. Ilość podawanej karmy
Ilość karmy powinna być wyliczona stosownie do potrzeb energetycznych psa. Zalecane przez producenta ilości obliczone są dla statystycznego psa o określonej wadze. W rzeczywistości, ich potrzeby mogą się znacznie różnić, w zależności od metabolizmu i aktywności zwierzęcia, a nawet pory roku. Dla zaspokojenia głodu i dobrej kondycji, z dwóch psów o tej samej wadze, jeden będzie potrzebował 300 gramów karmy dziennie, drugiemu wystarczy 200. Dlatego nie powinno się napełniać psiej miski prosto z worka, ale każdorazowo odmierzać ją znakowanym naczyniem. Tylko wtedy po pewnym czasie będziemy będziemy mogli ocenić, czy ilość karmy, jaką pies otrzymuje jest dla niego właściwa, czy też może zbyt szybko przybiera na wadze i trzeba ją odpowiednio zredukować.
5. Karma dobrze zbilansowana
Bez względu na to, czy jedzenie dla psa przygotowujemy w domu, czy też stosujemy karmę przemysłową, posiłki, jakie otrzymuje muszą być odpowiednio zbilansowane. Znaczy to, że powinny zawierać wszystko, czego pies potrzebuje, w sam raz, ani za dużo, ani za mało. Powinny składać się z odpowiednich produktów, połączonych we właściwych proporcjach wyliczonych stosownie do wielkości psa, jego fizjologii i wieku.
6. Wybór karmy
Przed wyborem karmy i sposobu żywienia trzeba się poważnie zastanowić, bo od tej decyzji w dużej mierze zależy zdrowie i kondycja psychofizyczna psa. Są trzy podstawowe kryteria właściwego doboru pożywienia, które należy wziąć pod uwagę:
– wiek psa – szczenię, pies dorosły, pies w starszym wieku
– wymagania energetyczne psa – aktywność, sport, rozród
– wielkość psa – mały, średni, duży,
7. Racjonalność żywienia
Chodzi o pełne zaspokojenie potrzeb żywieniowych psa. Zapewnia to dobrej jakości sucha karma przemysłowa, jeśli stosuje się ją w sposób zalecany przez producenta. Jedzenie domowe jest najczęściej przygotowywane wg zasady: „gotuję mu tak, jakbym gotowała dla siebie” lub „daję mu to co chce i co lubi”. Jedna i druga metoda prowadzi do tego, że pies nie dostaje tego, co rzeczywiście potrzebuje, jednak największą wadą tej diety jest to, że nie jest odpowiednio zbilansowana do potrzeb psiego organizmu.
8. Higiena
Karma przemysłowa jest produkowana z zachowaniem rygorystycznych warunków sanitarnych. Nie ma najmniejszego ryzyka, żeby podawana na sucho, bez namaczania, spowodowała zatrucie pokarmowe, podczas gdy posiłek przygotowany z domowych resztek, zwłaszcza, jeśli nie jest w całości zjedzony, a miska natychmiast umyta, niestety takie zagrożenie stwarza.
9. Wizualna ocena jakości karmy
Jakość karmy można ocenić po wyglądzie psa: dobre samopoczucie, prawidłowa waga i dobrze wykształcona muskulatura bez zbędnego otłuszczenia, zdrowa, błyszcząca sierść oraz niewielkie i dobrze uformowane wypróżnienia.
10. Pomoc lekarza weterynarii
Lekarz weterynarii powinien być także dietetykiem i po wykonaniu odpowiednich badań móc zalecić odpowiednią dietę w przypadku pojawienia się jakiejś choroby lub otyłości.













