
Bardzo wielu właścicieli psów, którzy mają problem z nauczeniem psa wykonywania podstawowych komend, nie zdaje sobie sprawy, że jest coś, co każdego, nawet najbardziej niesfornego czworonoga, skłoni do posłuszeństwa: to pieczone w domu smakołyki! Nie kupujmy gotowych ciasteczek w których główne składniki to mąka, barwniki i środki konserwujące, bo są niezdrowe, a poza tym pies jest za mądry, żeby się na to nabrać. Podajemy kilka przepisów na zdrowe, domowe ciasteczka, robi się je kilka minut, są pachnące i znacznie tańsze niż te ze sklepu. Doskonale nadają się jako nagroda podczas szkolenia, każdy pies z pewnością doceni nie tylko ich smak, ale również wysiłek oraz zdolności kulinarne swoich opiekunów.
1. Biszkopty z wołowiną
Składniki – na około 400 g biszkoptów
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 jajko
- filiżanka zmielonej wołowiny
- 100ml wody
Przygotowanie ciasta
• wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy aż do momentu otrzymania jednolitej masy. Można posłużyć się mikserem lub robotem kuchennym.
• wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i rozkładamy je na odpowiedniej wielkości blasze do pieczenia
• ostrym nożem lub specjalnym radełkiem dzielimy je na małe kwadraciki.
• wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy aż do momentu otrzymania jednolitej masy. Można posłużyć się mikserem lub robotem kuchennym.
• wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i rozkładamy je na odpowiedniej wielkości blasze do pieczenia
• ostrym nożem lub specjalnym radełkiem dzielimy je na małe kwadraciki.
Pieczenie
• rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy 35 minut
• wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia
2. Ciasteczka z tuńczykiem
Składniki – na około 400 g biszkoptów
- 200g tuńczyka w puszce
- 2 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżka do zupy oleju roślinnego
- szklanka wody
Przygotowanie ciasta
• wszystkie składniki włożyć do miski i wyrabiać do momentu otrzymania jednolitej masy. Można posłużyć się mikserem lub robotem kuchennym.
• rozwałkować ciasto na płat o grubości nie większej niż 5-6 mm i rozłożyć go na odpowiedniej wielkości blasze do pieczenia
• ostrym nożem lub specjalnym radełkiem podzielić na małe kwadraciki. Można użyć foremek do ciastek.
Pieczenie
• rozgrzać piekarnik do 160°C i piec 25 minut
• wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia
3. Ciasteczka luksusowe
Składniki
- 500 g wątroby wołowej
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g płatków zbożowych
- 1 łyżka do zupy oleju roślinnego
Przygotowanie ciasta
• Wątrobę pokroić w kawałki, zmiksować, połączyć z resztą składników. Dokładnie wymieszać.
• Zrobić kuleczki, odrobinę je spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczenie
• rozgrzać piekarnik do 180 stopni
• piec w zależności od wielkości ciasteczek 15 – 25 minut
• wyjąć z piekarnika, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu
4. Ciasteczka wołowo – marchewkowe
Składniki
- 2 filiżanki mąki
- 1 filiżanka zmielonej wołowiny
- 1 filiżanka utartej marchewki
- 1/2 filiżanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
Przygotowanie ciasta
• wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać ręką do uzyskania jednolitej masy
• ciasto wyłożyć na posypany męką stół i podzielić na kilka części. Z każdej z nich uformować wałek, pociąć go na odpowiedniej wielkości kawałki i uformować ciasteczka. W kilku miejscach nakłuć patykiem.
• ułożyć na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze.
• rozgrzać piekarnik do 180 stopni
• piec w zależności od wielkości ciasteczek 20 – 25 minut
• wyjąć z piekarnika, wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu
Uwaga:
Ciasteczka powinny być tak małe, by mieściły się w przypiętej do paska torebce. Dla psa nie ma znaczenia wielkość smakołyka, lecz częstość nagradzania, które oczywiście musi być wsparte słowną pochwałą. Nie przesadzajmy z ilością, żeby nie doprowadzić psa do nadwagi. Jeśli jest przyzwyczajony do tej formy nagradzania, często wystarczy podczas szkolenia położyć rękę na torebce, w której je trzymamy, żeby pies zgrzeczniał jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.














